Rejsedoktor - Vaccination og beskyttelse mod malaria

Søg
Forsiden Kontakt os Sitemap Printvenlig side
Diarré
Diarré er den hyppigste årsag til sygdom under udlandsrejse.


Diarré
 • Diarré skyldes drikkevand og madvarer, som er forurenet med bakterier, virus eller parasitter.
   
 • Alle mikroorganismer ødelægges af at blive kogt.

  Diarré forebygges ved at 
  • sørge for at maden er gennemstegt eller kogt;
  • koge vandet inden det bruges;
  • drikke vand på flaske, øl eller juice o.lign.;
  • spise skrællede frugter;
  • ikke at drikke vand fra vandhaner;
  • ikke at anvende isterninger i drinks og mad;
  • undgå hjemmelavet is; 
  • undgå salater med mayonnaise og rå æggeblommer, rå grøntsager (fx. salat) og rå skaldyr. 
  • Vaccination

  Vaccination
  Turistdiarré kan delvist forebygges gennem vaccination med kolera vaccinen Dukoral. Dukoral indeholder kolera toxin, som liger et toxin fra coli bakterier, således at vaccinen også giver en vis beskyttelse mod diarré udløst af toxin producerende coli bakterier.
  Personer med insulin behandlet sukkersyge, inflammatorisk tarmsygdom og hvis man i øvrigt har nemt ved at fåe diarré under rejser, bør vaccineres.

  Spædbørnsdiarré årsages ofte af rotavirus. Der findes 2 vacciner mod rotavirus, Rotarix og Rotateq som kan gives fra 6 ugers alderen til 6 måneders alderen.

  Behandling

 • Hvis man får diarré under rejsen behandles lette tilfælde med hvile og rigelig væske fx. the med sukker.
   
 • Er diarréen blodig, bør man søge lægehjælp.
   
 • Har man ikke mulighed for lægehjælp, kan man forsøge behandling med Ciproxin. Ciproxin er et antibiotika, der virker på bakterier, men ikke på diarré forårsaget af amøber og virus.
   
 • Ved hyppige diarréer, kan diarréen midlertidigt stoppes med fx. Immodium
   
 • Ved diarré hos børn er det vigtigt at erstatte væske og salttab. Dette gøres ved at anvende færdigblandede sukker-salt blanding, som kan købes på apoteket. Man kan f.eks. vælge Revolyt eller Floridral. Floridral har en bedre smag og har yderligere den fordel, at det indeholder mælesyrebakterier, som kan være med til at stabilisere mavetarmfunktionen.

  Drikkevand
  Som rejsende ved man sjældent om vandet kan drikkes. Man må derfor sørge for, at vandet er rent inden det anvendes (drikkes, bruges til madlavning og til tandbørstning).
  Regnvand kan også være forurenet, og vand fra søer og vandløb bør ikke drikkes ubehandlet.

  Rensning af drikkevand
  Man skal vælge vand, der er så rent som muligt, dvs vandhanevand, kildevand, frisk regnvand og helst ikke vand fra vandløb eller søer.

  I. Filtrering. Hvis vandet er uklart kan det grovfiltreres gennem et tæt klæde, et kaffefilter eller et sandfilter (almindeligt i troperne).

  II. Rensning.

  i. Kogning. Kogning er det bedste og virker godt på både virus, bakterier og parasitter også selvom vandet er uklart. Vandet har kogt tilstrækkeligt bare det har "boblet".
  For hver 1000 meters stigning i højden skal kogetiden øges med 1 minut.
  Det er mest praktisk at koge vand til næste dags forbrug om aftenen, hælde det på en rengjort flaske, og lade det afkøle i løbet af natten.

  ii. Finfiltrering. Keramiske filtre med findes til rejsebrug. Vandet presses med en håndpumpe gennem et filter med porestørrelse på mellem 0,2 og 2 µm. Nogle virus og små bakterier kan trænge igennem porerne, men parasitter vil blive holdt tilbage. Filtre skal renses regelmæssigt og kasseres, hvis der findes revner eller lækager. Det tager tid at pumpe vandet gennem filtret.
  Filtre med aktivt kul fjerner mange kemiske forureninger, men tilbageholder ikke virus, bakterier og parasitter.

  iii. Kemisk behandling.
  Jod i opløsning (fx. 2,5% jodsprit eller Jodosan). Der tilsættes 0,5 ml (10 dråber) per liter vand, og vandet skal stå i mindst 10 minutter før det kan drikkes.
  Jodtabletter (fx. Coghlans Potable Aqua) 1 tablet opløses i 1 liter vand der skal henstå i mindst 10 min. Vandet får en brunlig farve af jodet, der også giver bismag.
  Blegeklor i opløsning, fx. klorin 5%. Der anvendes 2 dråber per liter og vandet skal henstå i mindst 30 min. for brug.
  Sølvforbindelse, fx Mikropur, fås som tabletter til 1, 5 eller 20 liter vand. De kan hindre bakterievækst, men ikke desinficere vandet.

  De anførte koncentrationer og virkningstider gælder for klart vand ved ca. 20°C. Ved tvivl om vandets renhed anvendes dobbelt mængde og hvis vandet er koldt, forlænges behandlingstiden til det dobbelte.

  iv. Kombination af filtrering og jodbehandling
  Man kan købe vandrensningsflasker, der kombinerer en jodbehandling med fjernelse af jodet med et aktivt kulfilter bagefter. Jodet desinficerer vandet effektivt og det aktive kulfilter fjerner smagen af jod.

  v. Osmotisk rensning
  Princippet bygger på at man i en pose lavet af en semi-permeabel membran har en opløsning med et højmolylært stof, der ikke kan trænge ud gennem membranen (ofte et sukker). Lægger man denne pose ned i forurenet vand, vil den "suge" (gennem osmose) vand ind gennem membranen, men ikke forureninger og bakterier, virus eller parasitter.
  Metoden er effektiv, men tidskrævende, og må mere anses for en nødløsning man kan anvende i nødstilfælde end noget, man skal gøre hver dag.

  Redigeret 1 november 2009
  Nøgleord
  Diarré Thailand
  Diarré ferie
  Diarré og børn
  Diarré og mad
  Diarré og vand
  Rejsediarré
  Dårlig mave
  Tynd mave