Rejsedoktor - Vaccination og beskyttelse mod malaria

Søg
Forsiden Kontakt os Sitemap Printvenlig side
Børn
Når man rejser med børn, har man ofte et større ansvar for at vurdere sygdom og sundhed hos barnet end hjemme.
Det er taknemmeligt at rejse med børn. Man får ofte en bedre kontakt med lokalbefolkningen, og generelt tåler børn et varmt og fugtigt klima godt.

Børn er udsat for at få de samme sygdomme som voksne.
Små børn kan ikke gøre opmærksom på, at de har det dårligt.
Børn i skolealderen får ofte lokale venner og vil derfor komme i miljøer, som de voksne ofte ikke kommer i.

Lægehjælp
I områder, hvor der ikke er hurtig og nem adgang til kvalificeret lægehjælp, har man som forældre en større opgave end hjemme med at observere og eventuelt behandle sit syge barn selv.
De fleste af os er godt klar over, hvornår vores børn er syge. Et træt barn der klynker mere end normalt, ikke har samme appetit og måske føles varmt og svedigt, hoster og er forkølet er symptomer, vi alle kender til.

Feber
Det er umuligt at give en udtømmende oversigt over årsager til feber hos børn, og det vigtige er, at man hele tiden vurderer barnets tilstand dvs. om man kan komme i kontakt med barnet når det ikke sover, om det drikker uden større besvær, om det klager sig og om det får udslet.
I tropiske områder kan det være sværere end hjemme at føle sig frem til, om et barn har feber.
Det er derfor ofte nødvendigt at tage temperaturen, hvis man er i tvivl. Et termometer hører derfor hjemme i husapoteket, og digitale termometre til både øret, munden, armhulen og enden kan anvendes.

Årsager til feber
De fleste febersygdomme hos børn er mildere virusinfektioner, som ofte går over i løbet af nogle døgn. Den vigtigste behandling er rigeligt at drikke, så barnet ikke "tørrer ind" og får væskeunderskud. Det er derfor vigtigt, at man sørger for at få rigeligt med drikke i et barn med feber, og hvis barnet regelmæssigt tisser, er væskeindtaget tilstrækkeligt. Omvendt, hvis man ved med sikkerhed at barnet ikke har tisset indenfor de seneste 12 timer eller mere, er det tegn på, at barnet er i væskeunderskud.
Væskeunderskud kan gøre barnet yderligere træt og sløvt. Især ved samtidig opkastning eller diarre kan alvorlig væskemangel opstå i løber af få timer. Læs mere om behandling af diarré.

Feberkramper
Kramper under feber er ikke usædvanligt, og selvom det normalt ikke er farligt, er det en ubehagelig oplevelse. Feberkramper ses hos børn i alderen 1 - 4 år og behandlingen er
 • afkøling, fx. ved at barnet får et håndklæde vredet op i lunkent (ikke koldt) vand på kroppen;
 • ventilation i rummet måske ved hjælp af en elektrisk vifte.
  Varer krampeanfaldet mere end et par minutter uden, at man kan bringe det til ophør, skal man søge læge.

  Malaria
  Vi er vant til at tænke på en række sygdomme når vores børn får feber, men ikke på malaria. I områder med malaria er det en sygdom som man hele tiden skal tænke på, hvis der opstår feber. Det kan være vanskeligt, at få malariamedicin i børn, og virkningen nedsættes betydeligt, hvis man ikke tager alle doser regelmæssigt.
  Der er ikke andre symptomer i starten af en malaria infektion end feber, og hvis feberen bliver ved, og der ikke er nogen anden åbenlys forklaring på feberen, skal man få lavet en mikroskopi af en bloddråbe senest efter 2 døgn.
  Hvis mikroskopien ikke viser malaria parasitter, men symptomerne forsætter, bør der laves i alt 3 undersøgelser med mikroskopi af en blodprøve med 1 døgns mellemrum, før man afskriver malariadiagnosen.

  Redigeret 12.januar 2009