Rejsedoktor - Vaccination og beskyttelse mod malaria

Søg
Forsiden Kontakt os Sitemap Printvenlig side
Leishmaniasis i Afghanistan
7. maj 2002
Over 100.000 mennesker i Afghanistan kan være smittet med sygdommen leishmaniasis eller Kala Azar, i den form som giver langvarige kroniske sår.
Infektionen overføres med sandfluer, og grunden til at leishmaniasis har spredt sig i Afghanistan, er de dårlige hygiejniske forhold, hvor man ikke har forsøgt at bekæmpe fluerne.
Samtidigt er der konstateret et stigning i antallet af tilfælde i Pakistan med over 5000 tilfælde i North-West Frontier provinsen og 9000 tilfælde i den sydlige Sind provins sidste år. Udbruddet i North West frontier provinsen er sat i forbindelse med afghankse flygtningen i området.

Kilde: WHO og ProMED

Kommentar
Leishmania skyldes en infektion med en lille encellet parasit (protozo). Infektionen findes normalt i Afghanistan og har sandsynligvis været underrapporteret under Taliban styret. Infektionen kan behandles, men behandlingen er langvarig.
Hos hjælpearbejdere og militært personel med ophold i Afghanistan, bør man tænke på leishmaniasis ved sår som ikke læges efter en almindelig antibiotika behandling eller ved langvarig feber.