Rejsedoktor - Vaccination og beskyttelse mod malaria

Søg
Forsiden Kontakt os Sitemap Printvenlig side
Nyt fra den Rejsemedicinske kongres i København 22 – 23 maj
28. maj 2002
Vaccinerer vi for meget mod japansk hjernebetændelse ?

Femhundrede deltagere fra Norge, Sverige og Danmark diskuterede torsdag og fredag i sidste uge sundhed og sygdom hos rejsende til eksotiske destinationer.
Vaccination mod to infektioner var i fokus, risiko for smitte med japansk hjernebetændelse i Asien og vaccination mod hepatitis B både hos rejsende og herhjemme.
Overlæge Lars Lindquist fra Infektionsklinikken på Huddinge Sygehus, Stockholm, fremlagde data der viste, at rejsende har en lav risiko for smitte med japansk hjernebetændelse, men at mange alligevel bliver vaccineret. Vaccinationen er samtidg en af de dyreste med en pris per dosis på op mod 300.- kr hvor der kræves to doser for beskyttelse i et år.
Japansk hjernebetændelse er udbredt i Asien, hvor den overføres med myg, der stikker om natten. Infektionen forebygges derfor på samme måde som malaria, ved at some i air-konditionerede soveværelser og ved at anvende myggenet om natten.

vaccinerer vi for lidt mod hepatitis B ?
Den anden sygdom, der blev grundigt diskuteret på kongressen, var hepatitis B. Hepatitis B er udbredt over det meste af verden hvor især fattige u-lande er hårdt ramt. Infektionen går ofte i arv fra mor til barn, og over 90% af børn, der smittes i forbindelse med fødslen bliver kroniske bærere og kan smitte deres børn og partnere. Kroniske bærere udvikler ofte senere i livet leversvigt og leverkræft.
Hepatitis B smitter desuden seksuelt og gennem blod og stik.
De nordiske lande har endnu ikke taget hepatitis B med i deres børnevaccinationsprogrammer, og læger fra de tre lande diskuterede om vaccinen bør tages med i programmerne. I Danmark pågår en udredning om hepatitis B og børne-vaccinationsprogrammet.
For inklusion i programmet taler at sygdommen er udbredt i verden og at seksuel smitte er en risiko på flere af vores mest populære rejsemål som fx. Thailand og Gambia. Imod taler en øget omkostning og et mere kompliceret program med fle-re injektioner, dog findes der idag kombinerede børnevacciner, hvor hepatitis B er med, således at man ikke behøver, at give børnene flere stik.