Rejsedoktor - Vaccination og beskyttelse mod malaria

Søg
Forsiden Kontakt os Sitemap Printvenlig side
UNAIDS rapport om den globale HIV epidemi
2 juli 2002
WHO og FN’s organisation til bekæmpelse af HIV/AIDS har netop udgivet en rapport op til den 14. internationale AIDS konference i Barcelona, der viser, at HIV/AIDS epidemien stadigvæk er i en tidlig fase og udvikler sig hurtigt. De værst ramte lande er Afrika syd for Sahara, Asien, Karibien og Østeuropa.
For eksempel er 39 % af voksne mellem 15 og 35 år i Botswana HIV-positive, mod 36 % for 2 år siden. I 5 lande i Afrika er mere end 20 % af den voksne befolkning HIV smittede. Man regner med at i disse lande vil antallet af dødsfald være 17 gange større end hvis man ikke havde haft HIV/AIDS epidemien.
I Kina spredes HIV hurtigt og for eksempel var ingen sex-arbejdere i Guangxi provinsen HIV-positive i 1996 mod 11 % i dag.
6 millioner mennesker behøver antiviral terapi i udviklingslandene, og man regner med at ca. 230.000 får behandling, mindre end 4%.
det er muligt at standse spredningen af HIV/AIDS i Afrika og andre steder. Erfaringen fra Uganda viser at en målrettet oplysning virker. I 1999 var 8,3 % af Ugandas voksne HIV positive, i dag kun 5%.

Kilde: UNAIDS

Kommentar
Infektion med HIV/AIDS koster nu hvert år mellem 2 og 3 millioner liv i Afrika alene. Tab af mennesker i deres mest produktive alder har en ødelæggende virkning på økonomien, og man regner med, at økonomierne i de mest berørte lande skrumper med ca. 2,5 % årligt i øjeblikket.