Rejsedoktor - Vaccination og beskyttelse mod malaria

Søg
Forsiden Kontakt os Sitemap Printvenlig side
Koppevaccination i USA
14. december 2002
Frygt for bioterror med kopper har fået den amerikanske regering til at begynde vaccination udvalgte grupper af militæret og sundhedsvæsnet mod kopper. Senere vil vaccination bliver tilbudt til hele forsvaret og sundhedsvæsnet og efterhånden vil man tilbyde hele befolkningen vaccination.

Kilde: C.D.C. og
New York Times

Kommentar
Vaccination mod kopper ophørte for over 30 år siden, efter det sidste koppetilfælde blev diagnosticeret på Afrikas horn i 1978. Koppevirus har siden været opbevaret i visse laboratorier i USA og Rusland, og man mistænker, at koppevirus kan være forsvundet fra det russiske lager og endt i Irak.
Koppevaccinen består at et levende, svækket koppevirus såkaldt Vaccinia-virus. De fleste lande inkl. Danmark har lagre af koppevaccine produceret i 70’erne. Der findes forskellige udgaver af vacciner, med forskellige bivirkningsprofiler.
Den danske koppevaccine hører til de koppevacciner med flest bivirkninger, og data fra det danske koppevaccinationsprogram viser, at man kan forvente op mod 1 dødsfald af vaccinationen per 50.000 vaccinerede voksne. Dødsfald skyldes hjernebetændelse fra Vaccinia-virus.
Vaccination med den danske vaccine er derfor risikabel, og bør overvejes grundigt med mindre der foreligger en hel konkret trussel.