Rejsedoktor - Vaccination og beskyttelse mod malaria

Søg
Forsiden Kontakt os Sitemap Printvenlig side
Bivirkninger ved malariaforebyggelse
26. januar 2003
Søndagsmagasinet, DR1 TV, bragte i aften den 26. januar et indslag om bivirkninger ved Lariam og overvågning af bivirkninger ved lægemidler i øvrigt. Der blev stillet spørgsmål ved, om det var rimeligt at Lariam fortsat var registreret i lyset af de alvorlige bivirkninger, der er rapporteret.

Kommentar
Sundhedsstyrelsen nedsatte i 1999 en arbejdsgruppe af danske specialister, som gennemgik den eksisterende viden om lægemidler til forebyggelse af malaria og gruppens rapport er publiceret af Institut for Rationel Farmakoterapi. Rapporten gennemgår de forskellige undersøgelser over bivirkninger, og udvalget har ikke fundet begrundelse for at foreslå at Lariam bliver trukket tilbage fra det danske marked.

FDA skærpede d. 4 oktober 2002 sin oplysning til læger og apoteker om bivirkninger og kontraindikationer ved Lariam:
"FDA and Roche strengthened the CONTRAINDICATIONS, WARNINGS, PRECAUTIONS, and ADVERSE REACTIONS sections of the label. Healthcare professionals were notified that Lariam is contraindicated for prophylaxis in patients with active depression, a recent history of depression, generalized anxiety disorder, psychosis, schizophrenia or other major psychiatric disorders, or with a history of convulsions. During prophylactic use, if psychiatric symptoms such as acute anxiety, depression, restlessness or confusion occur, these may be considered prodromal to a more serious event. In these cases, the drug must be discontinued and an alternative medication should be substituted."
Samtidigt reviderede man teksten på indlæggelsessedlen.
Teksterne adskiller sig ikke fra de informationer, der gives til danske læger i produktinformationen.

Konklusionen er, at det er vigtigt, at den rejsende får udførlig og korrekt oplysning om fordele og ulemper ved Lariam.
Lariam er stadigvæk et af de mest effektive midler til forebyggelse af malaria, og det er forsat en valgmulighed til forebyggelse af malaria ved et langvarigt ophold i tropisk Afrika med høj risko for smitte.