Rejsedoktor - Vaccination og beskyttelse mod malaria

Søg
Forsiden Kontakt os Sitemap Printvenlig side
Lungebetændelse, Sydøstasien
15. marts 2003
WHO udsender advarsel om en ny, alvorlig lungebetændelse med høj dødelighed.
Symptomerne er høj feber, muskelsmerter, hovedpine og ondt i halsen og ligner til forveksling symptomerne på almindelig influenza.
I midten af februar var der et udbrud af lungebetændelse i det sydlige Kina, og man fandt klamydia bakterier hos 2 patienter, der døde, men det er uklart om klamydia var årsagen til epidemien i Kina.

Man ved endnu ikke hvilken mikroorganisme som giver sygdommen.

Infektionen kaldes SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome - og siden den 12 marts er der fundet ca. 150 tilfælde i Hong Kong, Indonesien, Filippinerne, Singapore, Taiwan, Thailand og Vietnam, med ca. 20 dødsfald. Patienten i Vietnam havde kort forinden han blev indlagt, besøgt Hong Kong. Smitten i Hong Kong har især ramt sygehuspersonale, der har passet indlagte patienter.

WHO anbefaler ikke i øjeblikket nogen restriktioner for rejsende

WHO opfordrer rejsende inklusive flypersonale til at kontakte en læge hvis man har rejst i et af ovenstående lande og får feber over 38°C, åndenød og muskelsmerter.

Kilder: W.H.O og ProMED

Kommentar
Indtil videre frarådes ikke rejser til de lande i Sydøstasien, der har rapporteret SARS.
Situationen dog kan hurtigt ændre sig, og man bør følge rapporteringen i medierne, hvis man planlægger rejser til disse lande.

Det er velkendt, at én type af klamydia kan give alvorlig lungebetændelse, men infektionen er sjælden og normalt ikke særligt smitsom. Klamydia kan behandles med antibiotika.
Andre mulige bakterier er mykoplasma og legionella.
De tilgængelige oplysninger viser, at det drejer sig om en meget smitsom mikroorganisme som smitter via luftvejene, og det drejer sig derfor sandsynligvis om et virus.