Rejsedoktor - Vaccination og beskyttelse mod malaria

Søg
Forsiden Kontakt os Sitemap Printvenlig side
SARS – (9)
29. marts 2003
Den 28 marts var der registreret i alt 1485 tilfælde hvoraf 53 er døde fra i alt 13 lande.
Dødeligheden er således ca. 3,5% og rammer tilsyneladende alle aldersgrupper.

Indenlandsk smitte er konstateret i Kina (Guandong, Beijing, Shanxi), Hong Kong, Singapore, Taiwan, Vietnam (Hanoi) og Canada (Toronto), og i de øvrige lande er alle tilfælde tilsyneladende importeret.

Kina rapporterede 26 marts pludselig 487 nye tilfælde opsamlet fra d. 14 februar til d. 26 marts.

U.S. State Department har udstedt en"Travel warning" for rejser til Vietnam.

Rapporteringen må formodes være mest pålidelig fra Canada, Hong Kong og Singapore.
I den forløbne uge har antallet udviklet sig således (21 marts/28 marts):

Alle 350/1485
Canada (Toronto) 9/29
Hong Kong 203/425
Kina -/806
Singapore 9/86
Vietnam (Hanoi) 62/58*
U.S.A. 13/51**

* Tilsyneladende er epidemien under kontrol i Hanoi, men det uændrede tal kan skyldes en underrapportering.
** Kun enkelte smittede i USA

CDC’s formulerer sine anbefalinger til rejsende således: CDC advises that people planning elective or nonessential travel to mainland China and Hong Kong; Singapore; and Hanoi, Vietnam may wish to postpone their trips until further notice. Because the epidemiology of SARS in Canada is significantly different with regards to community transmission, CDC is not issuing a specific travel advisory for Canada at this time.


Kommentar
Tallene fra Canada, Hong Kong og Singapore, som må formodes at være mest pålidelige, viser mellem en fordobling og en tredobling af smittede i løbet af den seneste uge.
Der er derfor intet, der i øjeblikket tyder på, at epidemien har toppet og er ved at være overstået, men en del af tallene kan dække over patienter, der er smittet tidligere men først erkendt i ugens løb.
Rapporteringen fra Kina har vist sig at være sporadisk og upålidelig og yderligere har WHO tilføjet Beijing til områder hvor der er risiko for smitte.
Hvad situationen egentlig er i Kina er derfor usikkert.

I Vietnam og Hong Kong har det især været sygehuspersonale, som er blevet smittet. Rejsende som bliver indlagt er detfor særligt udsat for smitte.

På den baggrund virker CDCs, de svenske og finske myndigheders anbefaling om at udsætte ikke absolut nødvendige rejser til Guandong, Beijing og Shanxi i Kina, Hong Kong, Singapore og Hanoi rimelige, så længe antallet af nye tilfælde stadigvæk vokser hurtigt.