Rejsedoktor - Vaccination og beskyttelse mod malaria

Søg
Forsiden Kontakt os Sitemap Printvenlig side
Dansk beredskab mod bioterrorisme
16. oktober 2001
Beredskabet mod bioterrorisme fungerer
København, den 16. oktober 2001

Statens Serum Institut har siden i lørdags gennem politi og embedslæger modtaget i alt ca. 30 breve, som har været mistænkt for at indeholde miltbrand-smitte. Brevene er blevet grundigt undersøgt på instituttet, og i et enkelt tilfælde er materiale sendt til London til ekstra undersøgelse. I ingen af brevene er der indtil nu fundet miltbrand. Det gælder bl.a. det meget omtalte tilfælde på en skole i Randers og i et varehus, ligesom prøver fra de såkaldte fupbreve, der er afsendt fra Milano, har været negative.

Sundhedsminister Arne Rolighed (S) udtaler:

"Jeg er glad for, at prøverne i alle tilfælde indtil nu har bekræftet, det vi forventede. Der har ingen smitte været. Politiet, embedslægerne og Statens Serum Institut behandler alle henvendelser seriøst og professionelt i overensstemmelse med de retningslinjer, der er udsendt. I visse tilfælde er der iværksat forebyggende penicillin behandling. Vores beredskab fungerer. Statens Serum Institut har netop i dag taget en ny metode i brug, der hurtigere end tidligere kan afgøre, om der kan være tale om miltbrand. Også samarbejdet med udlandet har fungeret som planlagt.

Til befolkningen og vores virksomheder, som jo hver dag modtager millioner af breve, vil jeg sige: Bevar roen. Brug jeres sunde fornuft. Sandsynligheden for, at danske privatpersoner eller virksomheder skulle blive udsat for biologisk terrorisme, er uhyre lille. Hvis vi går i panik og ser miltbrand-bakterier allevegne, har de, der vil skabe frygt for at fremme politiske og ideologiske mål, vundet en stor sejr."

Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut har i dag udarbejdet en vejledning til virksomheder og private om håndteringen af mistænkelig post. Vejledningen ligger på Sundhedsministeriets, Sundhedsstyrelsens og Statens Serum Instituts hjemmesider (www.sum.dk, www.sst.dk eller www.ssi.dk).

Nyhed:
Vejledning om håndtering af mistænkelige postforsendelser