Rejsedoktor - Vaccination og beskyttelse mod malaria

Søg
Forsiden Kontakt os Sitemap Printvenlig side
Chagas sygdom, Brasilien
27. marts 2005
Chagas sygdom skyldes en lille encellet parasit og smitter normalt gennem stik fra en bestemt bille. Der er i øjeblikket et tilsyneladende fødevarerelateret udbrud i Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay.
Udbrudet i Brasilien har centrum i staten Santa Catarina og der er indtil videre fundet 20 tilfælde heraf 5 dødsfald.

Kilde: ProMED

Kommentar
Chagas sygdom har været målet for store kontrolkampagner gennem de seneste 20 år, og forekomsten er stærkt reduceret i samme tidsrum. Infektionen har imidlertid reservoir hos vilde dyr og billerne, der overfører sygdommen er udbredt i miljøet, så infektionen kan ikke udryddes.
Eksperimentelle studier i mus har vist, at parasitten kan overleve mavesyren, og man mener at det aktuelle udbrud skyldes presset saft fra sukkerrør hvor biller smittet med parasitten er mast sammen med sukkerrørerne og dermed overført parasitten til saften.
Denne form for smitte med Chagas sygdom er sandsynligvis sjælden og det er ikke muligt at vurdere risiko for smitte for rejsende.
Udfra de aktuelle oplysninger må man indtil videre fraråde rejsende i Brasilien og især i Santa Catarina at drikke saft fra sukkerrør som ikke er behandlet.