Rejsedoktor - Vaccination og beskyttelse mod malaria

Søg
Forsiden Kontakt os Sitemap Printvenlig side
Influenza A/H1N1: 18. oktober
18. oktober 2009
U.S.A.
I løbet af ugen fra d. 4 til d. 10 oktober fortsatte influenza aktiviteten med at stige i USA som det ses af  FluView. Der er nu udbredt influenza aktivitet i 41 stater, og der er et øget antal konsultationer hos praktiserende læger for influenza lignende sygdom, og antallet af disse lægebesøg overstiger hvad man normalt ser på dette tidspunkt af året. 
Antallet af hospitals indlæggelser på mistanke om influenza og antallet af dødsfald hvor H1N1 er mistænkt som årsag, er også stigende. Key Flu Indicators.
Kilde: CDC

Europa
H1N1 spreder sig også i Europa. Kun Spanien og England rapporterer dødsfald siden sidste opdatering fra E-CDC. Liste over antal tilfælde i de enkelte lande.

Skandinavien
Influenza aktiviteten er stigende i Sverige, og der findes stort set udelukkende pandemisk H1N1 virus. Der er ikke indtil i dag rapporteret en øget aktivitet i Norge, men der er hele tiden sporadiske tilfælde af H1N1. Finlands National Institute for Health and Welfare rapporterer 377 tilfælde i alt. Der er fundet et stigende antal tilfælde i Danmark siden uge 39 (startende 21 september).

Kommentar
Det stigende antal tilfælde i USA og Europa inklusive Skandinavien viser, at vi bevæger os mod en pandemisk situation, sandsynligvis indenfor de nærmeste 4 til 6 uger. De influenza virus, der types, er næsten udelukkende af den pandemiske H1N1 type. Det ser derfor ud til, at H1N1 har fortrængt den tidligere H3N2 sæson influenza, som man ville forvente, at det sker i en pandemisituation.

De første doser af  H1N1 vaccinen er kommet til Danmark og er beregnet til risikogrupper. Hvis du mener du tilhører en risikogruppe kan du undersøge det på Sundhedsstyrelsens liste over risikogrupper.

Hvis du tilhører en af de risikogrupper, som bør vaccineres, sker det ved at kontakte egen læge.